Openingstijden: 8:30 - 16:30 van maandag tot en met vrijdag | Tel: +31 853018250

Sluiten
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Waarom het niet verstandig is je Buitenboordmotor op te voeren

Wie vindt het niet fijn om met boot lekker over het water te varen. Soms wil je ook snel of sneller varen dan je motor kan. je kan een nieuwe buitenboordmotor kopen, maar er bestaat ook de optie om je motor op te voeren. Maar is dit wel verstandig.

Het opvoeren van je buitenboordmotor

Een motor opvoeren betekent zijn maximumsnelheid of -vermogen verhogen. Veel motoren hebben het potentieel om sneller te gaan als je de motor aanpast. Het opvoeren van motoren komt vaak voor bij scooter, maar die zijn vaak begrensd tot een maximumsnelheid en daardoor van begin af aan al geproduceerd om te sneller te kunnen gaan. Dit is bij een buitenboordmotor dus niet mogelijk, omdat de motor uit een geheel bestaat en geen begrenzer heeft. Een fabrikant van buitenboordmotoren heeft geen enkele reden om een limiet op de motor aan te brengen. Daardoor draait de motor in principe al op volle kracht.

Het is echter wel mogelijk om bepaalde soorten buitenboordmotoren ietwat op te voeren, ook al kun je het niet echt ‘opvoeren’ noemen. De mogelijkheden variëren afhankelijk van of je een 2 takt of 4 takt motor wilt opvoeren. Daarnaast speelt het merk een rol. Je kunt bijvoorbeeld een andere carburateur erop zetten.

Buitenboordmotor opvoeren

Waarom de buiten buitenboordmotor niet opvoeren?

Het is mogelijk een buitenboordmotor op te voeren, maar wij raden het af. Met het opvoeren win je niet veel snelheid en je zet de motor extra onder stress, waar hij niet voor is gemaakt, waardoor hij snelle kapot kan gaan. Het opvoeren van een buitenboordmotor levert niet alleen weinig op, het is ook een vrij dure investering. Als je de buitenboordmotor sneller wilt laten gaan, moet je snel een nieuwe carburateur kopen. Ze zijn zeker niet goedkoop, zeker als je dat afweegt tegen hoe weinig je er eigenlijk mee wint.

De fabrieksgarantie vervalt

Doordat de motor niet meer in originele staat verkeerd vervalt de complete garantie van de buitenboordmotor. Dit geld ook voor de opgevoerde carburateur die u van hetzelfde merk koopt en in de motor monteert.

Wat dan wel doen?

Het opvoeren van uw buitenboordmotor is geen goed idee. De kosten wegen niet op tegen de resultaten die je terugkrijgt, en de motor is niet echt ontworpen om opgevoerd te worden. Als u op deze manier aan de motor gaat werken, vervalt bovendien de fabrieksgarantie

Een snellere buitenboordmotor kopen is waarschijnlijk je beste en de meest voor de hand liggende optie als je toch die extra snelheid verlangt. Er is een ruim aanbod aan buitenboordmotoren op de markt. Verdiep je dan ook in de verschillende opties als je sneller wilt gaan met je boot. Het opvoeren van je buitenboordmotor is in ieder geval niet je beste optie.

 

You must be logged in to post a comment. Klik hier to log in