Openingstijden: 8:30 - 16:30 van maandag tot en met vrijdag | Tel: +31 853018250

Sluiten
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Propeller vervangen - snel en gemakkelijk!

Bij het vervangen van de propeller van de buitenboordmotor is het belangrijk eerst voor een droge omgeving te zorgen. Dit betekent dat u de buitenboordmotor niet boven water mag hebben als u de schroef wilt vervangen. Het vervangen van de propeller moet niet zo moeilijk zijn.

Verwijder eerst de roestvrijstalen splitpen (bv. met een nijptang en een hamer), draai de moer los (bv. met een momentsleutel) en verwijder de sluitring. Normaal gesproken zou de propeller dan heel gemakkelijk van de aandrijfas moeten "glijden".

Als dit niet mogelijk is, vervangt u de ring en de moer en draait u de splitpen vast. In zo'n geval kunt u het beste de hulp inroepen van een bootdealer bij u in de buurt. In dit geval kan het zijn dat deaandrijfas beschadigd is, wat door een vakman moet worden bekeken.

Maar voor zover u de propeller gemakkelijk van deaandrijfas kunt verwijderen, moet u ervoor zorgen dat u ook de tussenring verwijdert. Nu kunt u deaandrijfas schoonmaken met een schone droge doek. Dit zal ervoor zorgen dat de oude vetlaag, zand en ander vuil wordt verwijderd voordat u de nieuwe propeller bevestigt. Voordat de nieuwe propeller op deaandrijfas wordt geplaatst, raden wij u aan deaandrijfas in te vetten met speciaal bootvet. Dit zal deaandrijfas beschermen tegen corrosie.

Nadat alles is ingevet, wordt eerst de grotere tussenring weer op de aandrijfas gezet. Daarna wordt de propeller erop gezet en voordat de moer er weer op wordt geschroefd, moet u denken aan de tweede kleinere tussenring. Nadat u de moer stevig genoeg heeft aangedraaid, wordt een nieuwe splitpen in het daarvoor bestemde gat gestoken.

Nu kunt u uw motor weer zonder zorgen starten. Veel vaarplezier!

You must be logged in to post a comment. Klik hier to log in