Openingstijden: 8:30 - 16:30 van maandag tot en met vrijdag | Tel: +31 853018250

Sluiten
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Het onderhoud van een buitenboordmotor

Het is belangrijk dat een buitenboordmotor goed werkt, omdat u niet stil wilt staan op het water of iedere keer weer naar de werkplaats moet om de motor te laten repareren. Om dit te voorkomen is het belangrijk om uw motor goed te onderhouden en dit artikel beschrijft wat u onder kunt doen.

Het gebruik van de juiste brandstof voor Aiqidi buitenboordmotoren

Voor de werking van de motor moet benzine met een octaangehalte van ten minste 91 worden gebruikt. Als u een rinkelend geluid als de motor loopt, gebruik dan een andere benzine, bij voorkeur een benzine met een hoger octaangehalte. Gebruik geen loodhoudende benzine, loodhoudende benzine kan de ventielen beschadigen. Gebruik alleen nieuwe en schone benzine die is opgeslagen in schone tanks (bij voorkeur plastic tanks). Controleer of er geen water of andere resten in de benzine zitten. Sinds de nieuwe brandstof E10 kunnen problemen de motor ontstaan door verouderde benzine. Dat komt omdat E10 snel veroudert, dat gebeurt soms al na drie weken.

Motorolie voor de Aiqidi buitenboordmotoren?

10W30 en 10W40 zijn de meest geschikte olies voor uw motor. 10W30 is verreweg de meest gebruikte olie voor de Aiqidi buitenboordmotoren. Het verschil tussen de twee is dikte van de olie. Een dikkere olie maakt vooral het verschil bij hogere temperaturen. Zodra een olie heter wordt, word hij vloeibaarder. Motoren gebruiken meer olie wanneer die vloeibaarder zijn en daarom is het gebruikelijk bij hele warme dagen om de dikkere variant te nemen. 10W40 is de dikkere variant van de twee olies. U moet wel oppassen bij het gebruik van die olie. Word het te koud, kan de olie ook te dik worden en daardoor kan de motor niet goed lopen of zelfs kapotgaan.

Controleer de propeller regelmatig

Een propeller is het onderdeel dat het meest wordt blootgesteld aan de krachten van het water en de onderdelen die in het water zweven. Het kan gebeuren dat uw propeller wordt beschadigd, maar dit hoeft u niet altijd te merken. Een gebroken propeller verliest niet alleen kracht, maar kunnen de onderdelen in de motor ook beschadigen door een ongelijke kracht verdeling. Daarom raden wij u aan regelmatig u propeller te controleren en bij beschadigen het te laten repareren of vervangen.

Controleer of de motor gekoeld wordt

Koeling is voor iedere motor belangrijk en dit geld ook voor de buitenboordmotoren van Aiqidi. Om kenbaar te maken dat de motor zich koelt heeft praktisch iedere motor een koelstraal die aantoont dat de motor zich koelt met meter. Controleer deze straal altijd, omdat dit de enige manier is om te zien of de motor gekoeld word of niet.

Het schoonmaken van de buitenboordmotor

Onderhoud buitenboordmotor op zee

Iedereen wil dat een motor lang goed blijft en goed uit blijft zien. Dit doet u door regelmatig de motor schoon te maken. Dit geld uiteraard voor het gedeelte boven en onder water. Wanneer op zee vaart, raden wij aan na ieder vaarbeurt uw motor compleet af te spoelen met water en eventueel schoon te maken met reinigingsmiddel, zodat het zout uw motor niet kan beschadigen.

You must be logged in to post a comment. Klik hier to log in