Openingstijden: 8:30 - 16:30 van maandag tot en met vrijdag | Tel: +31 853018250

Sluiten
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Welke buitenboordmotor past op mijn boot?

Weet u niet zeker welke motor het beste is voor uw boot? Vrijwel elke booteigenaar weet dit in het begin. Dat is precies waarom wij dit bericht voor u hebben geschreven en u hierbij graag willen helpen!

Waarom zijn de specificaties van de bootfabrikant belangrijk?

Bij het ontwerp van de meeste boten is al rekening gehouden met het gebruik van bootmotoren met lange of korte staart. Daarom vermelden veel fabrikanten van pleziervaartuigen de aanbevolen staartlengte in hun gebruikershandleidingen. De trim van de motor wordt daar ook vermeld. Als u veranderingen aan de spiegel aanbrengt, moet u ervoor zorgen dat de kabels van de stuurinrichting en de trekkabels niet worden beschadigd of aangetast. Anders zal iemand van de bootdealer u graag advies geven als u twijfelt.

Hobbybootvaarders zijn vooral dol op opblaasbare boten omdat ze relatief goedkoop zijn en gemakkelijk te hanteren en op te zetten. En ze zijn makkelijk op te bergen als het winter wordt. Je laat gewoon de lucht eruit en vouwt de romp op. Inflatables zijn er in verschillende lengtes en bieden plaats aan maximaal 6 personen. Maar wat is de beste manier om een opblaasbare boot te motoriseren? Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden, zoals of een vaarbewijs nodig is en of u al een hebt. Als u geen vaarbewijs heeft, mag de boot maximaal 20 km/h per uur gaan. Hier moet u rekening houden met de lengte van uw boot.

Buitenboordmotoren voor sportboten

Sportboten, die als het ware opblaasboot en sportboot in één zijn, worden RIBs (Rigid Inflatable Boat) genoemd. Een RIB is eenvoudigweg een opblaasbare boot bestaande uit een stijve romp van aluminium, kunststof of Kevlar (zelden ook van hout). Het bijzondere eraan: in tegenstelling tot de conventionele opblaasbare boot kan zo'n RIB ook off-shore worden gebruikt. Dankzij het drijfvermogen van de luchtbuizen, is het moeilijk om te kapseizen.

De motorisering hangt, net als bij de opblaasbare boot, ook af van het gewicht en het gebruik van de boot. Meestal zijn RIBs uitgerust met meer dan 15 pk, omdat de bestuurders van deze boten in de meeste gevallen een sportbootrijbewijs hebben en zich concentreren op snelheid en voortstuwing. Motoren van 30 pk en meer zijn zeer populair en hebben zelfs de nodige voortstuwing in off-shore gebieden. RIBs zijn verkrijgbaar in een groot aantal maten, dus buitenboordmotoren tot 300 pk zijn een goede keuze voor deze modellen.

 

Welke buitenboordmotor past op een zeilboot?

Zeilboten worden aangedreven door zeilen en windkracht, maar veel zeilboten zijn uitgerust met een buitenboordmotor. Dit maakt het mogelijk om vooruit te komen, zelfs wanneer het windstil is en sturen met het zeil onmogelijk is. Dit zou u onafhankelijkheid geven en u in staat stellen om op elk moment uit te gaan zonder te hoeven roeien.

Nogmaals, je moet rekening houden met het gewicht en de deining. Bij een zeilboot wordt de motor meer gezien als noodoplossing en niet als hoofdaandrijving, zodat de kleinere buitenboordmotoren al voldoende zijn. Bij het zeilen is het sowieso niet belangrijk om hoge snelheden te halen. Met een 5 pk motor heb je een goede soepele stuwkracht op een Optis of bijboot en deze motoren zijn gemakkelijk te hanteren. Ze zijn dus perfect voor het aandrijven van kleine boten, zelfs zonder zeilen. Voor grotere zeilboten worden ook grotere motoren tot 40 pk aanbevolen. 

 

Zelfs een vissersboot heeft de juiste motor nodig

Zeker elke boot is geschikt om te vissen. Maar er zijn ook speciale vissersboten met een bepaalde uitrusting, zoals een hengelhouder of iets dergelijks. Afhankelijk van waar u wilt vissen, moet u letten op de juiste motorisering.

Als u op meer wilt vissen, dan zijn buitenboordmotoren tussen 9 en 25 pk geschikt. Dit is belangrijk omdat vissen op een meer geassocieerd wordt met veel rust en snelheid minder belangrijk is. Elektronische buitenboordmotoren zijn hier ook zeer interessant. En wat als je helemaal niet op een meer wilt vissen, maar op een zee. Vissersboten hebben meestal krachtigere motoren nodig. Door de sterke en hoge golven hebben deze boten meer voortstuwing nodig om op de gewenste visbestemming te komen. Buitenboordmotoren met 80 of zelfs meer pk's zouden hier een zeer goede keuze zijn, omdat ze genoeg vermogen hebben. Bovendien moet u altijd de gebruikershandleiding van uw boot raadplegen! Omdat de fabrikanten meestal een minimum tot maximum motorisering aanbevelen, kunt u zich aan een richtlijn houden.

You must be logged in to post a comment. Klik hier to log in